Дводневна обука за неговатељe „Помоћ у кући” реализује се у Градској општини Звездара у уторак и среду, 25. и 26.2.2020. године. Обуку организује Caritas Београд, у сарадњи са ГО Звездара и Националном службом за запошљавање, а реализује Caritas Ваљево.

Обуку похађају незапослене особе са евиденције Националне службе за запошљавање за град Београд, а предавачи су из Caritasa Ваљево:Сњежана Бадрић, Милена Максимовић, Ана Николић и Слободанка Солдатовић.

У име Градске општине Звездара полазнике обуке је поздравила заменик председника ГО Звездара Виолета Филип која је рекла да јој је драго што се за обуку за неговатеље у кућним условима пријавило више од 20 незапослених особа које су показале жељу да нешто ново науче и да тако нађу посао. Она је истакла да је ГО Звездара прва београдска општина која је успоставила сарадњу са Caritas Београд и да Општина Звездара има и добру сарадњу са Националном службом за запошљавање, а захваљујући тој сарадњи у Општини су више пута организоване обуке које су биле намењене незапосленим особама. То је посебно важно ако се зна да су незапослене жене једна од угрожених категорија становника. Она је пожелела полазницима да успешно заврше обуку и нађу посао.

Током дводневне обуке 27 полазника имају прилику да се упознају са правним оквиром-људским правима, законима и етиком, улогом неговатеља у систему социјалне заштите, методологијом и организацијом рада неговатеља, понашањем особа са интелектуалним и менталним потешкоћама и техникама препознавања променa понашања, психолошким аспектима односа-неговатељ, корисник и његова породица, комуникацијом и унапређењем комуникацијских вештина, психосоцијалном подршком и др. Полазници имају прилику и да се упознају и са Студијом случаја-индивидуалним планом услуге из угла неговатељице/неговатеља.

Након завршене обуке полазници ће добити сертификат Републичког завода за социјалну заштиту и сертификат Caritas-а. На основу ових сертификата полазници обуке имају прилику да се запосле као неговатељи у кућним условима у земљи или у иностранству.

Три полазника који на овој обуци покажу највеће интересовање добиће посао и од априла 2020. ће бити укључени у програм пружсња услуга помоћи у кући који на територији Београда почиње да спроводи Caritas Београд.