Трибина о професионалној оријентацији младих под називом „Млади – како одабрати занимање“, коју су организовали Градска општина Звездара у партнерству са Друштвом за очување, ревитализацију и промовисање старих заната „Чувари заната“, а у оквиру „Промоције запошљавања теже запошљивих група на Звездари 2018″ одржана је у петак, 23.новембара 2018. у Општини Звездара.

Скуп који је одржан у препуној Скупштинској сали Општине отворио је Предраг Веиновић, заменик председника ГО Звездара који је присутне поздравио у име Општине и који је истакао да је Општина Звездара једна од водећих градских општина која се интензивно бави проблемом незапослености, како у одабиру мера активне политике запошљавања, тако и по издвајању значајних финансијских средстава за превазилажење ових проблема. „Стратегијом развоја ГО Звездара 2016-2020. и Локалним акционим планом запошљавања Градске општине Звездара за 2018. годину утврђују се приоритети и мере за унапређење запослености и смањење незапослености на територији Градске општине Звездара, са посебним фокусом на теже запошљиве категорије становништва. Наш вечерашњи скуп управо је трибина за младе и будуће предузетнике.”-рекао је Веиновић и додао да је Општина ту да својим грађанима помогне, да их подржи и да им пружи логистичку и сваку другу подршку у оквиру својих надлежности.

На скупу су говорили:

Др Дарко Радосављевић, ванредни професор Технолошко – металуршког факултета  у Београду је у уводном предавању говорио о дуалном образовању;

Ивана Божић, саветник за каријерно информисање у Националној служби за запошљавање Београд је присутним ученицима и њиховим родитељима говорила о томе како изабрати занимање и на који начин ученици могу да дођу до жељених информација које ће им помоћи у одабиру средње школе након завршене основне или у одабиру факултета након завршене средње школе;

Мирјана Ковачевић, руководилац Центра за едукацију и дуално образовање у Привредној комори Србије, такође је говорила о дуалном образовању покушавши да још више објасни овај систем образовања ученицима и њиховим родитељима.

Модератор скупа била је Славица Брђовић.

Трибина  која је организована са циљем утврђивања принципа активног избора занимања и тражења посла привукла је пажњу Звездараца, па јој је присуствовао велики број ученика 7. и 8. разреда  основних школа, али и ученика средњих стручних школа.

Заинтересовани посетиоци и учесници скупа могли су интерактивно да се информишу о постојећим моделима функционисања дуалног образовања и пре отварања скупа на пултовима са инфо материјалом који су припремили организатори у сарадњи са учесницима скупа.