Поводом Међународне манифестације „16 дана активизма против насиља над женама“, Комисија за родну равноправност председника ГО Звездара у сарадњи са Удружењем грађана Амикус а уз подршку градског Секретаријата за социјалну заштиту организовала је трибину “ Стоп насиљу над женама“ која је одржана у великој сали ГО Звездара у петак, 29.11.2019.

Овом трибином али и другим догађајима општина Звездара се придружује глобалној кампањи против насиља над женама у циљу ширења свести домаће јавности о насиљу над женама и охрабривања жртава и сведока да насиље пријаве надлежним институцијама.

Отварајући скуп члан Већа ГО Звездара Владан Јеремић рекао је да је општина Звездара препознала значај овог друштвеног проблема и да је, у циљу превенције насиља у породици,  и претходних година била активна у овој борби  кроз рад комисије за родну равноправност председника ГО Звездара чије су се активности реализовале сваке године и током међународне манифестације „16 дана активизма против насиља над женама“. У циљу решавања овог проблема на општини Звездара, локална самоуправа блиско сарађује са релевантним општинским институцијама које пружају помоћ жртвама насиља, Градским центром за социјални рад, полицијском станицом, домом здравља као и са другим институцијама са Звездаре, рекао је Јеремић.

Скупу су присуствовали и заменик председника ГО Звездара Виолета Филип, чланови Већа Александар Ђуричић и Роберт Милићевић и заменик секретара Скупштине ГО Звездара Љиљана Филиповић.

О овом друштвеном проблему на трибини су говорили представници звездарских  институција које помажу жртвама насиља – представници полиције, тужилаштва, центра за социјални рад и дома здравља.

О томе на који начин полиција реагује када добије пријаву о насиљу у породици, које мере се изричу против насилника као и који су начини поступања говорио је Никола Ивановић из Полицијске станице Звездара. Он је истакао да ако једном дође до насиља у породици, насиље ће се сигурно поновити и да је јако битно оснажити жене да пријаве насиље.

Данијела Јокановић, заменик јавног тужиоца Првог основног јавног тужилаштва у Београду,  одељење за борбу против насиља у породици говорила је о начинима поступања и мерама које се изричу када тужилаштво добије пријаву. Он је говорила и о примерима из њене дугогодишње праксе и истакла да је ситуација боља него што је била пре четири године али да још увек многе жене крију насиље, у сваком облику, којој год животној доби  да припадају.

Немања Антонијевић, руководилац Градског центра за социјални рад у Београду, Одељење Звездара рекао је да  су врата центра свима отворена, да се у центру могу добити све информације о начинима подршке и помоћи жртвама насиља. Он је рекао да је главна заблуда, када је насиље у питању, та да се неће поновити. Он је истакао да је улога свих нас да помогнемо, да свако може и треба да пријави насиље и да насиље није приватна ствар унутар једне породице, већ представља друштвени проблем.

Психолог Дома здравља Звездара Марија Манојловић  рекла је да се жене које су жртве насиља ретко обраћају лекару и да је у овој години евидентирано само пет жена које су затражиле медицинску помоћ. Она је говорила  о родно заснованом насиљу из угла психолога и насиљу над децом и детаљно описала врсте насиља. Посебно је истакла физичко, психичко, сексуално и економско насиље и поручила да је „свако од њих једнако битно и на свако треба реаговати“.

После трибине присутни су могли да погледају ВР филм агенције УН Women Србија „Све је у реду”, који приказује пример учесталог психичког насиља над женама