У Градској општини Звездара је у уторак, 20.3, у организацији Секретаријата за образовање и дечју заштиту, Прекршајног суда у Београду и ГО Звездара, одржан први од шест семинара „Положај подносиоца захтева за покретање прекршајног поступка по Закону о прекршајима”. Семинари су намењени директорима и секретарима основних и средњих школа из Београда, а одржаће их Милан Мариновић, председник Прекршајног суда у Београду.

Првом семинару који је био намењен директорима и секретарима основних и средњих школа из Барајева, Лазаревца, Младеновца и Обреновца присуствовали су и Милош Игњатовић, председник Градске општине Звездара и Александар Ерор, председник Скупштине ГО Звездара.

Циљ одржавања семинара је жеља да се директорима и секретарима београдских основних и средњих школа приближе новине у Закону о основном систему образовања и васпитања по коме је школама дато право да самостално  подносе прекршајне пријаве против родитеља и ученика који се понашају супротно закону (нпр због нередовног похађања наставе).

Председник Прекршајног суда у Београду Милан Мариновић је упознао присутне са прекршајним поступком и законским одредбама које су везане за одговорност родитеља, усвојитеља, старатеља, хранитеља и других лица, као и са онима које су везане за одговорност деце и малолетних особа. Он је објаснио и процедуру подношења захтева за прекршајни поступак, као и ко може да поднесе захтев и шта он треба да садржи да би био правно ваљан. Након овога, представио је прекршајне одредбе у односу на Закон о основном систему образовања и васпитања.

Велики број постављених питања присутних потврдио је интересовање представника основних и средњих школа за  семинар и жељу да ученици што редовније похађају наставу, а да у школама има што мање дискриминације и различитих облика насиља.

Наредни семинари у ГО Звездара:

-20.3.2018. од 12 сати-директори и секретари основних и средњих школа са Чукарице, Врачара и из Сопота

-21.3.2018. у 9 сати-из Раковице, Гроцке и са Савског венца

-21.3.2018. у 12 сати-са Старог града и Палилуле

-30.3.2018. у 9 сати-са Звездаре, Вождовца и из Сурчина

-30.3.2018. у 12 сати-са Новог Београда и из Земуна

Очекујемо да на свих шест семинара буде присутно око 540 директора и секретара београдских основних и средњих школа.