Анализирајући у свакодневном раду пораст депресије као проблема све већег броја појединаца различитих генерација, Волонтерски сервис Звездаре и Удружење за психотерапију „Психофокус“ су организовали бесплатну једночасовну едукацију на тему „Како препознати и како се носити са депресијом корисника“ која је реализована у петак 13.маја у прпосторијама Волонтерског сервиса Звездаре.

Едукацији су присуствовали волонтерке Волонтерског сервиса Звездаре, студенти/киње Филозофског факултета у Београду, професионалци из установа социјалне заштите и запослени у Одељењу за друштвене делатности.

Нјавише речи је било о значају активности и активације појединца током целог живота, а посебно у пензионерским данима као најбоља превенција депресије.

Надица Хегедуш, едукаторка , је током радионице упозорила да је депресија озбиљан проблем који мора да се лечи али да је важно да се она препозна и предузму први кораци у борби против ње. Хегедуш је нагласила да је посебно важно да не заборавимо да је дружење, излазак из куће, развијање личних интересовања и вештина увек најбоља превентива и пут у здравље и задовољство сопственим животом.

Учесници радионице су разменили лична искуства у препознавању деменције, посебно код старије популације која је веома заступљена као прпоблем старије популације.

Договорено је да Волонтерски сервис организује још једну радионицу на којој ће бити речи о деменцији и начинима помоћи и самопомоћи у решавању ових стања.

Циљ едукације је усвајање ставова да за депресију постоји решење као и да развијамо личне вештине волонтера/ки, професионалаца у помагачким професијама али и свих појединаца у свакодневном функционисању.