Ученичка компанија „String and Wood” из Геодетске техничке школе по оцени стручног жирија освојила је прво место на Регионалном такмичењу ученичких компанија из Београда одржаном у петак, 18.03.2016. у Меркатор центру. Ова ученичка компанија се бави се бави израдом уметничких слика од дрвета и конца. На такмичењу је учествовало 20 екипа.

Друго место припало је компанији „VerdEco” коју чине ученици Фармацеутско-физиотерапеутске школе, а треће Ученичкој компанија „Зврк” из Саобраћајно-техничке школе. Поред њих, на национално финале пласирале су се и ученичке компаније „Grow” (из Фармацеутско-физиотерапеутске школе) и „Image-ination-box” (из Геодетско техничке школе).

Заједно са победницима остала три регионална такмичења (југозападна Србија, Војводина и југоисточна Србија), ови ученици ће се у Београду у мају борити за титулу националног победника и представника Србије на европском такмичењу најбољих ученичких компанија које ће бити одржано у јулу у Швајцарској.

Ученици победничке екипе кажу да су поносни зато што су победили на овом елитном такмичењу које је део пројекта који реализује Влада Републике Србије, а Маријана Милошевић, наставница и ментор победничке ученичке компаније из Геодетско техничке школе. је изјавила: „Након прошлогодишњег учешћа на такмичењу, ђаци су били изузетно мотивисани и желели су да се ове године представе са нечим јединственим. Искористили су знање стечено у школи, спојили га са креативним изражавањем, тражили спонзоре за набавку материјала, напорно радили и придобили подршку целе школе. Све су одрадили сами и доказали да је младим људима довољно дати само прилику да покажу своје способности јер знање и ентузијазам већ имају”.

Такмичење је реализовала организација Достигнућа младих у Србији, уз сарадњу и финансијску подршку Министарства привреде, Societe Generale банке, компаније TeleGroup и Меркатор центра.

Ученичка компанија је програм организације Достигнућа младих који обезбеђује основно економско образовање за ученике средњих школа и спроводи се широм света. Програм траје преко целе школске године а Европска комисија га је означила као најбољи пример предузетничког образовања. Програм омогућава ученицима да буду укључени у развој и вођење сопствених компанија, са реалним производима и услугама, као и да управљају зарађеним новцем за време трајања њиховог средњошколског образовања. Програм се заснива на принципу учење кроз рад – ученици кроз наставни план, под надзором обучених наставника ментора, стварају компанију, развијају је и затварају у току једне школске године.

Градска општина Звездара честита ученицима/цама Геодетско техничке школе члановима/цама ученичке компаније„String and Wood”, њиховим наставницима и родитељима на освојеном првом месту на Регионалном такмичењу, а честита и осталим ученичким компанијама са Звездаре које су на овом такмичењу учествовале и постигле запажене резултате.