Судећи према броју урбанистичких планова који су тренутно у изради, Звездара ће у наредном периоду добити сасвим нови изглед. Један од планова који ће битно побољшати квалитет живота односи се на подручје Малог Мокрог Луга.

Нацрт плана биће готов почетком фебруара, а након разматрања Комисије за планове, грађани Малог Мокрог Луга биће позвани на јавни увид да се се упознају са планом и уложе своје примедбе. Његово усвајање у 2008. омогућиће легализацију бесправно саграђених објеката, изградњу канализације, водовода, гасовода, проширење Булевара краља Александра.

Регулационим планом за подручје Парк-шуме Звездара очекује се решење проблема канализације и клизишта. Око садашњег вртића „Звездани гај“ у плану је изградња „Дечијег села“ и слични садржаји који би требало да употпуне намену парк-шуме.

До краја године Звездара ће добити и план новог насеља на Стражарској коси за 8.000 становника.

Сви суштински проблеми Звездаре везани су за урбанистичке планове. Планова није било, људи су бесправно градили, али самим тим без прописне канализације, струје и воде што сваким даном ствара све веће проблеме.

– Стање у Малом Мокром Лугу последица је деценијске небриге према грађанима, без урбанистичког реда, без основних услова за живот какве је нормално имати у 21. веку – каже Милан Поповић, први човек Општине Звездара. Према његовим речима, план за подручје Малог Мокрог Луга омогућиће и решење проблема локалног гробља, које је у потпуном хаосу јер појединци без икаквог реда своје њиве продају за сахрањивање. Планови ће обухватити постојеће стање на терену, осим уколико промене не буду неопходне. На иницијативу Општине Звездара ради се и програм за нацрт плана подручја Стражарска коса. Овај терен изабран је јер је најмање угрожен дивљом градњом па се може извести изградња целог насеља. 15 ха овог специфицног терена у паду, предвиђено је за ново насеље у коме ће моћи да живи 8.000 становника. Технологија изградње која ће бити примењена решиће проблем клизишта. Насеље ће имати све неопходне установе јавне намене од школа, вртића, трга, установа културе…

– Сви грађани који живе на ободима Звездаре требало би да се стрпе и не улажу у нелегалну градњу већ да сачекају усвајање планова када ће моћи да граде у нормалним условима и без ризика – каже Поповић. Да би усвојени планови били што бољи треба да постоји квалитетна сарадња између Града и општина приликом израде планова. Због тога Општина Звездара организује јавне увиде у нацрте планова. Звездарци могу да погледају планове, и активно, својим примедбама, учествују у њиховом доношењу.

План „Олимпа“ је позитиван пример како грађани могу да учествују у промени планског решења.