Заменик градоначелника Београда Горан Весић и директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић потписали су у уторак, 19.2. у Палати „Србија” Протокол о сарадњи између општина Града Београда и општина на територији Косова и Метохије који предвиђа сарадњу у више области.

Догађају су присуствовали помоћник градоначелника Андреја Младеновић и начелница Градске управе Града Београда Сандра Пантелић.

Протоколом је предвиђено да Канцеларија за КиМ и Град Београд координирају, усмеравају и пружају континуирану неопходну помоћ и подршку општинама са циљем директног и трајног побољшања животног стандарда грађана на територији КиМ, а у складу са идентификованим потребама и развојним приоритетима.

Весић је овом приликом нагласио да овај догађај има неколико порука, а прва је да је Београд главни град свих Срба где год да живе.

– Зато Београд почиње са овом акцијом јер има посебну обавезу према Србима било где да живе. Данашњи догађај значи да нисте сами и да су Београд и београдске општине са вама – рекао је Весић.

Он је додао да је важно да су Срби почели да потписују међусобне споразуме, да сарађују и нагласио да Београд има посебну обавезу према свим Србима, а посебно према најугроженијима, као што је то народ са Косова и Метохије.

– Имамо посебну обавезу да помажемо наше људе који су остали упркос свим притисцима и зато овај споразум значи да их нећемо само помагати материјално и у виду обнављања инфраструктуре, већ ћемо се трудити да организујемо концерте, представе, туристичке обиласке главног града Србије – рекао је он и додао да ће у току ове и наредне године бити реализовани договорени пројекти.

Заменик градоначелника рекао је да је ова сарадња потребна уколико желимо да се наши људи задрже на тим просторима.

Марко Ђурић је нагласио да му је драго што су Срби почели да потписују различите споразуме.

– Веома сам срећан данас због тога што смо и ми Срби почели да потписујемо различите споразуме, различите акте који нас чине међусобно ближима и који значе да јачамо сарадњу међу нашим општинама – рекао је Ђурић.

Сарадња између општина биће реализована у области културе, уметности, здравствене и социјалне заштите, образовања, привредног развоја, инфраструктуре, као и у другим областима.

Након потписивања овог протокола о сарадњи, билатералне протоколе потписали су представници 19 локалних самоуправа са КиМ и 15 београдских општина.