Градски менаџер Горан Весић присуствовао је, у понедељак 12.2, акцији чишћења подземних пролаза на станици „Вуков споменик”, у којој су учествовали радници јавних комуналних предузећа  „Градска чистоћа”, „Зеленило – Београд” и „Београд-пут”.

– Двадесет пет радника три градска предузећа уз помоћ три машине од јутрос чисте подземни пролаз, односно подземну станицу „Вуков споменик”. Недопустиво је да у центру Београда имамо подземне пролазе који су препуни ђубрета. Разлог за то је што се не зна ко управља овим платоом. Наиме, званично управљају „Железнице Србије”, а у међувремену су закупцима издати одређени делови овог простора, па се десило да их не одржавају ни једни ни други. Зато смо решили да као Град Београд, на захтев Општине Звездара којој су се жалили грађани, овај подземни пролаз ванредно уредимо. Ово ће се чистити седам дана, али ћемо инсистирати на томе да се са „Железницама Србије” и закупцима направи јасан договор ко ће убудуће ово одржавати – истакао је Весић.

Према његовим речима, ако треба, град ће преузети на себе да одржава овај плато, тако ће се тачно знати ко је надлежан, што је први корак.

– Иако званично као Град Београд нисмо надлежни за овај простор, надлежни смо да решавамо проблем где год постоји нехигијена у граду. Први корак је да очистимо, а други да се рашчисти ко ће ово убудуће одржавати – инсистирао је градски менаџер.

Дарко Главаш, в.д. секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координације односа са грађанима, подестио је да је ово само једна од локација на којој се налазе градска предузећа јер је свакодневно стотине радника и десетине возила у акцијама чишћења града.

– Користимо сваки леп тренутак да чистимо наш град, да се уклањају дивље депоније. Спремамо се и за пролећно уређење града, акцију који су започели градоначелник и градски менаџер пре неколико година и која има одличне резултате. За само неколико година уклоњено је више од две хиљаде депонија – рекао је Главаш и позвао грађане да позову „Беоком сервис” на већ познати телефон 0800-110-011 и пријаве локацију где се налази дивља депонија како би је радници комуналних предузећа очистили у најбржем могућем року.

Председник општине Звездара Милош Игњатовић захвалио је Граду Београду и јавним комуналним предузећима који су на захтев Општине и грађана почели да решавају овај проблем..

– Иницирали смо са Дирекцијом за изградњу града Београда и да се цео овај плато који се налази испред парка и Вуков споменик у наредном периоду реконструишу и онда ћемо имати један нови изглед овог дела града. Ово је централна градска општина, центар Београда који треба да буде репрезентативан – истакао је Игњатовић.