У оквиру реализације пројекта „Знање се множи дељењем“, у посети ОШ „Стеван Синђелић“ и ОШ „Драгојло Дудић“, од 15. до 19. априла 2019. године, борави делегација из ОШ „Сладки врх“ из Словеније, састављена од 3 наставника и 6 ученика.

Програм сарадње је обухватио низ активности које су везане за упознавање са културом и историјом српског и словеначког народа, размену савремених педагошких пракси и заједничко учење, посету часовима и дружење. Реализован је заједнички час географије и виртуелна посета музеју у Нишу. Организована је посета Народном музеју, Авалском торњу, Сафари парку на Ади Циганлији, као и излет који је обухватио посете Виминацијуму, Деспотовцу, Лисинама и Ресавској пећини.

Наставници из Словеније су представили активности у оквиру спорта које се реализују током школовања и у продуженом боравку ученика. Словеначки ученици имају организовану обуку пливања и скијања, а у оквиру наставе у природи старији основци се обучавају у стреличарству, пењању на вештачку стену, веслању, јахању… Предстваљена је дебата као метода рада у настави словеначког језика, као и формативно праћење, иновативна педагошка пракса.

Наставници звездарских школа су приказали oбразовни презентациони софтвер на интерактивној табли MozaBook, представили нови предмет информатику, дигиталне компетенције наставника и програм који спроводе са родитељима „Оснаживање родитеља“. Представнице ГО Звездара су представиле два акредитована програма за обуку наставника „Вештине за адолесценцију“ и „Планирање и нтеграција ИКТ – практични примери“.

Председник ГО Звездара Милош Игњатовић, Александар Ђуричић, члан Већа задужен за образовање, као и чланови општинског Већа Лазо Шеган и Мирослав Мариновић су организовали пријем за представнике словеначких и звездарских школа на коме су их представници словеначких школа упознали са улогом локалне самоуправе у животу и раду васпитно образовних установа у Словенији.

Пројекат који суфинансира Градска општина Звездара је испунио постављени циљ: ученици и наставници су оснажени новим знањима и вештинама, научили су доста једни о другима и стекли пријатељства за цео живот.