На Светски дан детета, 20. новембра, на великој сцени Театра „Вука“, Булевар краља Александра 77а, свечано је отворен 16. Дечји позоришни фестивал ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ, који представља највећи дечји позоришни фестивал у Београду, и то међународни.

Пред препуном салом Театра „Вук“, ЗВЕЗДАРИШТЕ је свечано отворио председник Градске општине Звездара и председник Савета фестивала Милош Игњатовић, који је поздравио веселу публику, пожелео им да се лепо проведу, уживају у 13 представа овогодишњег „Звездаришта“, и да најбољи победе.

Дечји хор Колибри извео је мини концерт у част посебном госту, песнику Љубивоју Ршумовићу, добитнику „ЗВЕЗДЕ МЕЂУ ЗВЕЗДАМА”, признања које Савет фестивала од 2013. додељује за трајни допринос развоју позоришта за децу и младе.

Љубивоје Ршумовић открио је да му је ово 80. јубиларно признање, али је признао да му је и најдраже, јер је цео живот писао за децу и о деци.

Овогодишње „Звездариште“ отворила је представа „Лето кад сам научила да летим“ Факултета драмских уметности у Београду, по тексту Јасминке Петровић, у режији Патрика Лазића, који је примио и признање за учешће на фестивалу.

Отварању фестивала су присуствовали и Виолета Филип, заменик председника ГО Звездара,  чланови општинског Већа Душан Игњатовић и Роберт Милићевић и заменик секретара Скупштине ГО Звездара Љиљана Филиповић.

После представе, један од најчитанијих савремених дечјих писаца, Јасминка Петровић,  ауторски тим представе „Лето кад сам научила да летим“ и издавач књиге Љиљана Маринковић, директорка Креативног центра, који је и велики пријатељ фестивала, имали су занимљив сусрет са стотинак ученика 4. разреда више београдских основних школа. Разговарало се о књизи, али и одговарало на бројна питања деце о настанку ове представе.

Овогодишње „ЗВЕЗДАРИШТЕ“ под слоганом „СВЕЗНАЛИШТЕ“ трајаће до 26. новембра 2019. године.

Данас поподне, у 17 сати на великој сцени Театра „Вука“ на репертоару је представа „Оливер Твист“ Позоришта „Бошко Буха” из Београда, а други дан „Звездаришта“, у четвртак 21.11. Дечје казалиште Бранка Михаљевића, из Осијека, из Хрватске, одиграће представу „Плива патка преко Драве“ у 11 сати.

У такмичарском програму „Звездаришта“ такмичи се 13 представа из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Литваније, које је одабрао селектор фестивала Жељко Хубач. О наградама, као и сваке године, одлучују два жирија: СТРУЧНИ жири (Александра Гловацки, драматуршкиња и позоришна критичарка, Бојана Лазић, позоришна редитељка, Стефан Бундало, глумац) и ДЕЧЈИ жири( двадесет петоро децо узраста 8-12 година из групе МАЛИ ПОЗОРИШНИ ЕКСПЕРТИ) .

Домаћин Звездаришта је Театар „Вук“, а представе, предавања, сусрети и радионице се одржавају и на Факултету драмских уметности, у Позоришту лутака „Пинокио“ и позоришту „Пан театар“.

Више о „Звездаришта“ свакодневно на http://zvezdariste.rs/.

Оснивач, организатор и покровитељ Фестивала је Градска општина Звездара.

Добро дошли на Звездариште – Свезналиште!