Дечји позоришни фестивал „Позориште звездариште“ и Асситеј Србије су овогодишњи Светски дан позоришта за младе прославили радно: у недељу, 20. марта 2016. године у Мултимедијалној сали Установе културе „Вук Стефановић Караџић“ одржана је радионица за студенте и младе позоришне ствараоце под називом „Изговори свој пројекат“.

Млада драмска списатељица Јелена Палигорић је, у улози водитељке, за своје млађе колеге одржала радионицу практичних вежби и упутстава за успешно аплицирање на програме размене и резиденција. Јелена је пренела своје искуство и неке праксе које је стекла учествујући у различитим радионицама и програмима за младе уметнике у више земаља Европе. Учесници су имали прилику да кроз вежбу “elevator pitch” осмисле како да за ограничено време презентују свој пројекат потенцијалном продуценту.

Ова сусрет је наставак радионице „Шта млади уметник/уметница може да уради за себе“ која је одржана у новембру 2016. у оквиру пратећег програма 12. фестивала Позориште Звездариште.

АСИТЕЖ Србије и Звездариште већ дуги низ година организују бесплатне радионице за младе уметнике и ствараоце како би им омогућили информације и увид у актуелности и специфичности из ове области, и пренели знања која се тичу позоришта за децу и младе, а која нису обухваћена редовним програмом високих школа и академија. Идеја је да се кроз сусрете са старијим колегама, већ афирмисаним ствараоцима, кроз интерактиван рад, млади охрабре на међусобно повезивање и учешће у домаћим и иностраним пројектима, радионицама и резиденцијалним програмима.

Након веома позитивних реакција учесника ове радионице, договорено је да се слични сусрети за младе ствараоце и уметнике организују током целе године. Биће то право загревање за следеће Звездариште које ће бити одржано у новембру 2016. године.