Волонтерски сервис Звездаре представио је у Новом Саду у здању Покрајинског већа, праксу и модел волонтирања на конференцији на тему „Градимо културу волонтирања“. Говорећи о организовању волонтирања на Звездари на позив домаћина, мр Радмила Урошевић, координатор Сервиса и шеф Одсека за социјалну заштиту ГО Звездара, рекла је да волонтирање никако не може бити трошак већ инвестиција за сваку локалну управу будући да се ради о активацији неискоришћених ресурса које свака општина има,као и о активацији појединаца што је увек добро и у интервентним и превентивним програмима, о хуманизацији и социјализацији свакодневног живота свих суграђана, и корисника волонтерске подршке и самих волонтера. Добро је када су општине организатори волонтерских активности јер је реч о подизању компетенција управе у зони сервисних услуга и дугорочном грађењу односа поверења на релацији управа – грађани.

Конференција је одржана у оквиру заједничког пројекта који реализују Фондација Нови Сад 2021 и Омладинска престоница Европе ОПЕНС 2019 под називом „Новосадски волонтерски сервис“. Препознајући доступне, ефикасне и одрживе програме волонтирања у Србији и Европи, организатор је поред представника Волонтерског сервиса Звездаре, позвао представнике и других „виђених“ организатора волонтерских активности. Из Србије, то су: Јелена Бероња која је представила „Волонтерске кампове као форме волонтирања „Младих истраживача Србије“, Марина Грња је говорила о „Еразмус+ као могућност волонтирања за младе“, Јелена Огњановић је представила „Волонтирање у институцијама“ наводећи пример Галерије Матице Српске, Душко Крстић је говорио о обреновачком моделу „Канцеларије за младе као модел за развој волонтирања у заједници“ а Бојана Перић Пркосовачки о „Новосадском волонтерском сервису“.

Преко 100 учесника и гостију конференције упознато је и са моделима волонтирања у Пољској и Португалији  као и резултатима конференцијских интеактивних радионица на теме: Промоција и развој културе волонтирања, Закон и правни оквири за волонтирање, како организовати волонтирање у институцијама и Иновативне праксе у волонтирању. Један од закључака и порука пленарног излагања био је да је неопходно развијање културе волонтирања као социјалне и културлошке вредности сваке заједнице и да је због тога неопходно у што скорије време формирање интегрисаног система волонтирања у Србији који би подржао праксу волонтирања у наредном периоду као озбиљног партнера у свим областима живота појединца, породица и целокупне заједнице.

Делегацију Волонтерског сервиса Звездаре у Новом Саду чинили су Радмила Урошевић и Милош Петровић из Тима за волонтерску подршку грађанима Звездаре и волонтерке Радинка Милосав и Катарина Здравковић. За све учеснике конференције Сервис је обезбедио инфо материјал о својој редовној пракси као и препознатљиве  магнете са волонтерским порукама насталим на креативним радионицама.