Изложбу посвећену једном од наших најзначајнијих научника Милутину Миланковићу, која је постављена у Авив Парку Звездара, улица Живка Давидовића 86, у оквиру манифестације Дани Милутина Миланковића на Звездари посетили су данас, 8.11.2016. ученици виших разреда свих звездарских основних школа.

У име Градске општине Звездара више од 200 присутник ученика и њихове наставнике поздравио је Владан Јеремић, члан Већа ГО Звездара, који је рекао да му је изузетно задовољство да се обрати младим људима који су будућност Звездаре, Београда и Србије и који ће сигурно у будућности дати свој допринос у многим областима. Уз захвалност организаторима на уложеном напору да се читава манифестација и изложба, као њен део, реализују Владан Јеремић је нагласио да Градска општина Звездара настоји да помогне овако добре идеје везане за популаризацију знања међу најмлађима и да ће се то наставити.

Звездарске ученике су у име организатора,Удружења „Милутин Миланковић” из Београда, поздравили Славко Максимовић, председник и пуковник Слободан Стојановић, потпредседник Удружења а упознали су их и са Миланковићевим доприносима различитим наукама и са његовим врхунски открићима, као и са значајем саме изложбе.

Поред посете изложби „Милутин Миланковић – живот и дело“, звездарски ученици су видели и документарно-играни филм под називом „Од армираног бетона, до Канона осунчавања“ који је посвећен животу и делу овог светски признатог научника.

Након пројекције филма за ученике је организовано квиз такмичење о животу и раду Милутина Миланковића, а ученици који су дали тачне одговоре награђени су књигама, које су им уручили представници Удружења и Општине.

Књиге о Милутину Миланковићу су добили:

Тијана Трпески, VIII-1 из ОШ “1300 каплара”, Небојша Беатон и Огњен Костић, VII-1 из ОШ “Вељко Дугошевић”, Реља Штиглић, VII-3, из ОШ “Иван Горан Ковачић”, Јована Тирић, VII-7, Ана Дамњановић, VIII-3 и Петар Трумпић, VII-5 из ОШ “Павле Савић”, Петар Недељковић , VI-3 из ОШ “Деспот Стефан Лазаревић”, Милица Мишић, VI-5 из ОШ “Јелена Ћетковић”, Ивана Дурковић, VII-3 из ОШ “Владислав Петковћ ДИС” и Александра Мандић , VII-3 из ОШ “Стеван Синђелић”

У наставку програма Бранко Стевановић, један од аутора књиге „Урнебесна физика” је, у име издавача „Лагуна”, представио ову занимљиву књигу.

Манифестација Дани Милутина Миланковића на Звездари се наставља до 13.11. а посетиоце и наредних дана очекују занимљиви програми. Изложба је отворена од 5. до 13. новембра, сваког дана од 10 до 22 сата.

Више информација о биографији Милутина Миланковића заинтересовани могу наћи на:http://milutinmilankovic.rs/biografija.html