Градска општина Звездара и Савет фестивала са поносом најављују 15. јубиларно издање Дечјег позоришног фестивала ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ  који ће под слоганом „ОДРАСТАЊЕ“ бити одржан у Београду од 15. до 21. новембра 2018. године.

Фестивал ће бити свечано отворен мини концертом хора „Колибри“ под диригентском палицом Љиљане Ранђеловић у четвртак, 15. новембра у 10 сати у фоајеу Установе културе „Вук Стефановић Караџић“.

У такмичарском програму 15. Звездаришта биће изведено 14 представа из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније и Црне Горе,  у избору селектора Жељка Хубача, које ће се такмичити за фестивалске награде.  Фестивал ће отворити представа Модро благо (Црна Гора), а током шест фестивалских дана посетиоци Звездаришта ће моћи да погледају представе: Питам се питам колико сам битан (Србија), Лепотица и Зверко (Србија), Тужни принц (Босна и Херцеговина), Све за љубав (Србија), Крицкрац то сам ја/Чрчке (Словенија), Мачак и петао (Србија), Весела кућа (Србија), Шпорки Шпиро и непослушна Тонка (Хрватска), Каштанка (Хрватска), Моби Дик (Србија), Епске игрице: Зидање Скадра (Србија), С разлогом (Хрватска) и Џумбус (Словенија).

О фестивалским наградама, као и сваке године, одлучују два жирија: Стручни жири и Дечји жири. Чланови Стручног жирија 15. Звездаришта су: Никола Завишић, позоришни редитељ и драматург, Диана Кржанић Тепавац, глумица и драмски педагог и Бранко Милорадовић, писац, редитељ и сценариста.

И ове године у улози Дечијег фестивалског жирија биће МАЛИ ПОЗОРИШНИ ЕКСПЕРТИ – деца-учесници пројекта који од 2016. године расте и развија се уз подршку Удружења за развој позоришта за децу и младе – Аситеж Србија и стручно вођење младих позоришних професионалаца окупљених око непрофитне позоришне организације „Три гроша”.

У Пратећем програму Звездаришта посетиоце очекује низ занимљивих садржаја у знаку одрастања.

Чланови групе Мали позоришни експерти ће у оквиру пратећег програма фестивала реализовати и радионицу вршњачке едукације о позоришту „Lecture performance” са циљем да укажу на значај позоришта за одрастање деце и младих и својим вршњацима приближе свет позоришних уметности.

Расту и развијају се и Звездариште и Аситеж Србије који ове године обележавају 15 година рада и постојања. У част јубилеја ове године ће у пратећем програму фестивала бити приређена ретроспектива са освртом на 15 година фестивала ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ и 15 година рада Удружења за развој позоришта за децу и младе АСИТЕЖ СРБИЈА, сарадњу и заједничке пројекте.

Одрастање као централна тема овогодишњег издања Звездаришта биће лајтмотив Дечије конференције под називом ОДРАСТАЊЕ УЗ ПРИРОДУ И ПЛАНИНАРЕЊЕ на којој ће чланови планинарске секције ОШ „Вељко Дугошевић“ представити своје активности у природи и позвати вршњаке, али и родитеље и наставнике, да више времена проводе у природи.

За родитеље, васпитаче и наставнике биће организовано интерактивно предавање/радионица ОДРАСТАЊЕ УЗ МУЗИКУ на коме ће од музичког педагога Маријане Милошевић Симић, добити информације о утицају музике на сензорни, моторички, емоционални и когнитивни развој, као и смернице и упутства за рад са децом различитих узраста у циљу подстицања здравог раста и развоја.

Звездариште и ове године сија у целом граду: представе ће бити игране на сценама Установе културе „Вук Стефановић Караџић“, Позориште лутака „Пинокио“, Позоришта „Пан театар“, Позоришта „Пуж“ и Малог позоришта „Душко Радовић“, а улазнице за све представе су бесплатне.

С радошћу вас очекујемо и настављамо да растемо заједно!

Реч селектора

Уз јубилеј