У оквиру „Звездаријаде”, фестивала културе младих, у четвртак, 16. маја 2019. године, у Великој сали Градске општине Звездара, одржана је завршна трибина под називом „Мој јутјуб канал – култура, могућности, цаке и трикови“. Четвртој трибини у низу су присуствовали представници ученичких парламената звездарских основних и средњих школа.

Разговор са средњошколцима показао је да доминантно место у информисању младих, праћењу културних и других садржаја, заузима интернет, односно јутјуб, инстаграм, различити портали и друштвене мреже.

Стеван Филиповић, познати редитељ и професор на Академији уметности, и Владимир Марковић Looney, један од модератора на Балкан тјуб фесту, провели су младе кроз процес израде јутјуб и инстаграм садржаја. Редитељ култних филмова „Поред мене“, „Шишање“ и „Шејтанов ратник“, поучио је младе да снимање аудио визуелног садржаја треба да прође кроз неколико фаза: осмишљавање основне идеје, дефинисање циљних група, истраживање шта су други урадили на задату тему, израда сценарија, избор учесника, планирање сценографије, костимографије, снимање, монтажа, постављање клипа и промоција. Пре постављања дигиталног садржаја на интернет, важно је да се клип подели људима из окружења како би дали конструктивне критике. Након такве провере, садржај се може публиковати.

Мобилни телефони данас су много квалитетнији од професионалних камера које су се користиле за снимање филмова и телевизијских емисија пре неколико година. Доступне су бесплатне апликације које у потпуности могу да одговоре захтевима снимања и монтаже. Спонзорисани постови могу да замене скупе рекламе и учине да клип буде видљив већем броју корисника.

Душан Србљак, аутор сајта www.axe.rs и познати јутјубер који у фокусу има дигиталне технологије, и Jenni Martin, млада Шпањолка, која је освојила овај део Балкана симпатичним клиповима о Србији, су на сопственим примерима приближили младима свет јутјуба и друштвених мрежа.

Дигиталне компетенције младих, али и свих грађана данас треба развијати и обликовати. Кључне компоненте дигиталних компетенција су дефинисане у 5 области: медијска писменост, комуникација и сарадња, креирање дигиталних садржаја, безбедност и решавање проблема. На трибини се разговарало и о томе како пронаћи информације, утврдити њихову релевантност, како их чувати…причало се о правилима комуникације, важности поштовања културне и узрасне различитости. Учесници су упознати са програмима које се могу користити приликом креирања дигиталног садржаја, са заштитом ауторских права и лиценце, зашто је важно размишљати о заштити личних података и приватности, заштити физичког и менталног здравља, социјалној инклузији. Говорило се и о важности креирања позитивне дигиталне репутације. Све оно што радимо на интернету остаје трајно забележено и може утицати на наше животне путеве. Послодавци, факултети, пословни сарадници су заинтересовани за наш дигитални идентитет. Процењују нас и формирају своје мишљење на основу дигиталног отиска који оставимо на интернету.

На крају, ученици су подстакнути да ангажованим темама и одговорним понашањем на мрежи утичу на унапређење заједнице.

Организатор наведене манифестације је „Хипнополис” д.о.о. а покровитељ ГО Звездара.