На трећем Округлом столу  Библиотеке за друге и другачије под називом  „Овде сам- прихвати ме!“, који је од 14-16. новембра одржан у Загребу, на позив организатора представљена је пракса и модел  рада Волонтерског сервиса Звездаре.

Престављајући деветогодишњи рад Сервиса, Радмила Урошевић, шеф Одсека за социјалну заштиту и координатор Волонтерског сервиса Звездаре, као један од уводних предавача нагласила је да су библиотеке „Вук Караџић“ на Звездари и Библиотека града Београда драгоцени партнери Општини  будући да се у њиховом простору током целе године, годинама, реализују бројне едукације и радионице према Програму рада Сервиса и Одељења за друштвене делатности. Због тога библиотеке јесу место социјализације, социјалне инклузије и кохезије намењене свим генерацијама.  Урошевић је нагласила  да су библиотеке у пракси интегралне социјалне заштите и значајан, али недовољно искоришћен ресурс у развијању корисних социјалних партнерстава, посебно у раду са појединцима и породицама које су у ризику или се већ налазе у стању социјалне потребе.

Волонтерке/и Сервиса у просторима Библиотеке на Звездари током целе године  реализују различите креативне радионице за све генерације, као што су: Књига као лек, Урбани баштовани, Виртуелно путовање, израду сувенира и поклона а за оне полупокретне и непокретне суграђане организује се Библиотека на точковима.  Сарадња са  Библиотеком чини овај програм социјализације дугорочно одрживим. Превентивно, како би спречили или умањили последице усамљености, депресије и социјалне искључености појединаца свих генерација као и интервентно- када је социјална штета већ настала. „Притисак посебно трпе старија и лица са инвалидитетом, једнородитељске породице које брину о детету са развојним проблемом и сиромашни суграђани, који су у највећој мери обухваћени волонтерском подршком”- истакла је Урошевић.

Посебно интересовање изазвао је штанд Сервиса на коме су били изложени инфо материјали као и радови који су настали на некој од наведених радионица а којим је Волонтерски сервис даривао све учеснике стручног скупа у Загребу и домаћине. Презентација Волонтерског сервиса  за учеснике скупа показала је да је Градска општина Звездара успоставила  важан и одржив модел развијања солидарности и инетракције у заједници у којој живимо а који је у директној корелацији са постављеним циљем овог скупа у Загребу- како  успоставити конструктивну сарадњу библиотека, удружења и установа које се баве проблематиком посебно рањивих категорија становништва као маргинализованих друштвених група.

На стручном скупу се чуло много добрих пракси у иновативном раду у библиотекама у Хрватској и Србији намењених деци и младима, старијој популацији, мањинским заједницама, мигрантима и азилантима, појединцима са развојним проблемима и инвалидитетом. Библиотекари су доказали да су својим радионичарским програмима и пројектима оправдали прогнозе светских стручњака да је моћ социотерапије непроцењива и немерљива у оснаживању, развоју и терапијском раду  са маргинализованим појединцима и породицама.

Учесници скупа могли су да чују и стручњаке из Србије-из  Библиотеке града Београда, Марину Неђић и  Маријану Пурић, које су говориле о програмским активностима Библиотеке намењеним старијој популацији и терапијским псима и псима помагачима у установама просвете и културе. Ивана Николић из Народне библиотеке Србије је говорила, такође, као уводничар на скупу, о сарадњи ове установе са библиотекама Срба у региону и дијаспори као важној подршци и матици и очувању српске културе и идентитета, а Елизабета Георгијев  је представила креативну праксу и мултикултуралне програме Библиотеке из Димитровграда.

Покровитељ Округлог стола  „Овде сам- прихвати ме!“,који је окупио стручњаке из библиотека из свих жупанија Хрватске,  је Министарство културе Републике Хрватске чији су представници присуствовали скупу. Организатор је Хрватско библиотечко друштво- Средишња библиотека Срба у Републици Хрватској.