Професори и ученици Шесте београдске гимназије протекле недеље посетили су Гимназију „Никола Тесла“ у Будимпешти, чиме је почела реализација пројекта „Српска традиција без граница“, која разменом ученика и сусретима наставника промовише иновације и примере добре праксе у настави.

Ђаци и наставници, предвођени домаћинима обишли су културно-историјске знаменитости Пеште, повезане са Србима. На Тргу хероја, чули су причу о историји Мађарске и доласку Срба на ове просторе, сазнајући детаље о згради коју је Јован Дучић добио на поклон од мађарске грофице, а у којој се налази Амбасада Републике Србије. Објекат је данас на списку УНЕСКО-а као културноисторијски споменик. У самом центру града обишли су  Српску православну црквену општину, Ангелинеум, Српску православну цркву и здање Текелијанума, чија последња два спрата користе ученици школе „Никола Тесла“.

Разгледање се наставило обиласком Будима: куће деспота Стефана Лазаревића, Матијине катедрале и Рибарског бастиона, шетњом поред председничке палате до Табана, дела града између брда Гелет и будимске тврђаве, који је до 15. века био насељен српским живљем, у коме се данас налазе споменици Вуку Караџићу и Корнелију Станковићу. Ту је и кафана „Златни јелен“ која је током прве половине 19.века, била стециште угледних и учених Срба на овом простору.

Завршни дан боравка испуњен је разгледањем живописне Сентандреје: куће Вука Караџића,  споменика Јакову Игњатовићу, Еснафског крста изграђеног 1763. године од стране Српског трговачког друштва, који је под заштитом УНЕСКО-а. Обишли су Благовештенску цркву, зграду Препарандије у којој је 1812. основана прва Српска учитељска школа, Богородичину или Београдску цркву, чији музеј чува експонате из 15.века.

Током посете професори двеју школа су разменили искуства у спровођењу различитих облика образовног процеса. Договорена је размена урађених образовних садржаја и презентација како би примери добре праксе нашли примену у настави. Очекивања су да сарадња приближи  ученицима очување и неговање традиције, културних обележја и знаменитости српског народа. Промовисањем иновативних метода у наставним активностима очекиван је заједнички наступ у изради пројеката у области образовања и културе у региону.

Координаторка и ауторка пројекта је професорка географије Шесте београдске гимназије, Јасна Перић. Пројекат је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.