Програм Дана сениора 2017. настављен је трибином „Међугенерацијски компромис – потребе и могућности“ у којој су учествовали стручњаци, представници организација и удружења, медија, ђачких парламената.

Госте је у име ГО Звездара  поздравио Мирослав Мариновић, члан општинског Већа, истичући да смо једна од демографски настаријих држава која не сме да окреће главу од међугенерацијског јаза и мора да негује сарадњу између најстаријих и најмлађих.

Јелица Тимотијевић из Службе за односе с јавношћу ПИО фонда говорила је као професионалац о изазовима који су пред старијом популацијом, истичући да је солидарност стуб на којем почива пензиони систем, али се и као родитељ осврнула на недовољно развијену социјалну интелигенцију младих и окренутост површној представи о појавама и људима.

 

Радмила Урошевић у име Волонтерског сервиса Звездаре говорила је о добрим искуствима волонтирања које је одличан „полигон“ за међугенерацијску сарадњу, које благотворно делује и на пружаоце и даваоце помоћи. Говорећи о потреби искорењивања предрасуда, истакла је да деца до 12. године немају предрасуде о старијима и да су оне научене, као и да је важно стварати прилике за конкретну и практичну међугенерацијску  размену у пракси.

 

Размена мишљења, искустава, идеја, сазнања, резултирала  је конкретним закључцима и препорукама:

  • „Међугенерацијско“ понашање треба да се научи у породици на тај начин што ћемо разумети потребе сваке генерације у њој.
  • Родитељи најчешће греше кад не постављају границе својој деци у жељи да  купе њихову љубав и да им се приближе. Деца у таквом родитељском понашању пробијају границе ауторитета.
  • Ако постоји добра комуникација са младима, ако разговарамо једни са другима и ако се међусобно  чујемо – можемо и да се разумемо.
  • Свака генерација има своје квалитете, потребе и могућности. Треба да „укрстимо“ та обележја и међусобно разменимо квалитете и знања. Млади имају идеје и полет а старији глобални начин размишљања, социјални капитал и мудрост.
  • На старијима је већа одговорност у приближавању младима, а то приближавање мора да се деси.
  • Важно је да родитељи свакодневно разговарају са својом децом о лепим и позитивним стварима. То је пут у међугенерацијско разумевање и солидарност.
  • Међугенерацијска солидарност на радном месту је посебно важна због  честог неразумевања и слабог коришћења ресурса који пружа међугенерацијски приступ послу.
  • Декларативно изјашњавање да смо међугенерацијски солидарни није довољно будући да квалитетна међугенерацијска солидарност захтева међугенерацијску размену искуства, знања, помоћи и подршке.
  • Потребно је да створимо што више могућности и добрих прилика за међугенерацијске сусрете, упознавање и солидарност.
  • Волонтерски сервис Звездаре је позитиван пример општине као организатора волонтирања, који улива поверење у међугенерацијску сарадњу, будући да су и корисници волонтерске подршке и волонтери суграђани свих генерација

Двосатна трибина  показала да и млађе и старије муче слични проблеми који се превазилазе отвореним, искреним, посвећеним дијалогом, без предрасуда.